Pàgines

divendres, 29 de març del 2019

Bona pràctica : "Entrecontes"




La Biblioteca Tirant lo Blanc de Belianes ha iniciat un nou club de lectura de literatura infantil per a adults que es reuneix una vegada al mes, normalment el tercer dissabte. Totes les seves participants són dones de diferents poblacions: Belianes, Maldà, Sant Martí de Maldà, Bellpuig, Vilanova de Bellpuig i Vallbona de les Monges. Comparteixen un nexe, són apassionades de la literatura infantil i l’apliquen aquest entusiasme en dos espais ben delimitats:  a les aules i/o a casa seva.

La potencialitat d’aquest club es basa en la vivència de cada participant. Cada una d’elles té la responsabilitat de seleccionar un conte, aquell que segons el seu criteri el fa diferent de la resta. Les trobades les dediquen a compartir experiències amb el fil conductor de la literatura infantil i d’acord amb els contes seleccionats.






Expliquen contes i més contes, i així també:  
  • experimenten amb els diferents gèneres de literatura infantil, autors/es i il·lustradors/es, i editorials,
  • treballen contes que tracten diverses temàtiques des de perspectives diferents analitzant-los entre totes, 
  • intercanvien tècniques, materials i mètodes per explicar-los, 
  • dialoguen sobre recursos: blogs, perfils de les xarxes socials, revistes, documents, articles, etc.
  • comparteixen inquietuds i eines per transmetre la passió per la lectura als més petits, i
  • sessió rere sessió construiran una biografia amplia de contes infantils, amb l'aval de l’experiència de cada una d’elles. 
L’intercanvi de les experiències permet multiplicar per dotze els aprenentatges, els temes abordats, l’art d’explicar contes i sobretot la passió per la lectura. Tenir entre les participants dos grups ben diferenciats, les que treballen aquests materials a casa i aquelles que ho fan a l’aula, també expandeix el camp d’acció i permet tractar la literatura infantil en tota la seva globalitat.


A partir els contes que es presenten, també s’aborden temàtiques específiques que tenen a veure amb la criança i l’educació dels infants, no és l’objectiu del grup, però tampoc es limiten les aportacions. És interessant comprovar que la literatura infantil genera aquests tipus d’intercanvi de coneixements.



També, per contribuir en l’equilibri de les responsabilitats maternes i la possibilitat de participar en espais d’aprenentatge, la biblioteca ofereix servei de cangur a preus solidaris per aquelles que ho necessitin. El duen a terme les noies adolescents del poble. Això ens permet, a més,  compartir el mateix espai amb els fills/es però cada un amb dinàmiques diferents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada